Поиск по этому блогу

ЯК ПОЧУВАЮТЬСЯ РОСЛИНИ НАВЕСНІ

ЯК ПОЧУВАЮТЬСЯ РОСЛИНИ НАВЕСНІ
Живої природи світ таємничий
Ми на уроці сьогодні відкриєм
Навчимось його красу не руйнувати,
А примножувати, любити, оберігати.

Зі змінами в неживій природі відбуваються зміни в житті рослин.  Весні радіє все живе на землі. Все пробуджується, сповнюється рухів, звуків. На північних схилах ще лежать замети мокрого снігу, південні вже випаровуються, підсихаючи. Рослини починають тягтися вгору, намагаючись одержати якнайбільше сонячного світла.
    У березні, за температури вище за +5 градусів  коріння дерев починає всмоктувати воду з ґрунту, вона розчиняє запаси речовин і цей сік рухається вгору, починається сокорух у дерев і кущів. Поживні речовини з ґрунту піднімаються від коренів до бруньок.  Вони швидко наливаються і ростуть.
Найпростіше виявити рух соків у берези та клена. Багато хто збирає весною сік берези. Він смачний і корисний. Містить багато вітаміну С, але може завдати і шкоди. Але, збираючи сік, можна завдати дереву непоправної шкоди. Берези невміло підрубують, щоб зібрати сік. Витікає сік на землю, і дерево гине. Одна знищена сокирою береза може втратити понад 200л соку.  

       Потрібно пам’ятати:     не можна збирати сік із молодих дерев;
надрізи  шкідливі  для дерев, тому пошкоджене місце слід замазати глиною, парафіном або навіть звичайним пластиліном.
   Багато дерев зацвітають до розпускання листя. Першою зацвітає вільха. Досить лише доторкнутися до гілки із сережками, як вітер підхопить цілу хмару жовтого пилу. Майже одночасно з вільхою починає цвісти й ліщина. На вербі розцвітають пухнасті квітки, або «котики». На деревах і кущах розпускаються бруньки і з’являються зелені листочки. Спочатку розпускаються ледь помітні липкі і духмяні листки берези. За березою поспішає розпускатися листя липи, вільхи, дуба. Потім починають зеленіти акації, яблуні,груші. Хвойні дерева цвітуть пізньої весни. Доказом цього є жовтий пилок на деревах. Цікаво , що ялина цвіте одночасно з черемхою, а сосна – з горобиною. Проте листки і трава швидко ростуть, і вже до травня все довкола вкривається яскравою зеленню.

Опрацювати сторінки підручника 56-57 та зошита за темою